Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Den nye sykehuskirken tar form

I løpet av sommeren blir den nye sykehuskirken i G-fløyen ferdig. Himmelstigen heter utsmykningen på bakveggen. Den er inspirert av en gammel krokete eik på Hvaler.

Publisert 25.03.2024
Sist oppdatert 25.04.2024
Et rom med en vegg av lys
Verket Himmelstigen utgjør hele sørveggen av kirkerommet og vender ut mot sidekorridoren fra glassgangen mot Akuttmottaket.

– Jeg fikk i oppdrag å lage en utsmykning som både skjermet mot innsyn i kirkerommet og som skulle trekke oss ut mot lyset når vi står inne i rommet. Vekst og sollys er inspirasjonen. Jeg har lekt med dette tremotivet før – til en barnehage i Trondheim. Da var rosevinduet i Nidarosdomen inspirasjon. Jeg har alltid tenkt at motivet også kunne passe godt i et kirkerom. Grunnmotivet er en eldgammel eik på Hvaler, forteller Laila Kongevold.

Et organisk bakteppe

Med utgangspunkt i et fotografi av eikestammen har kunstneren laget en digital mosaikk. Modum glassindustri produserer de tre meter høye og til sammen fem og en halv meter brede glassfeltene rett over påske. Teknikken er keramisk trykk der mineralske fargepigmenter smeltes på glasset. Det gir tilnærmet fotografisk gjengivelse, og fargene falmer ikke.

Et par kvinner smiler
– Vi har noe å glede oss til, sier sykehusprest Aud Irene Svartvasmo (t.h.). Kunstneren Laila Kongevold utformer bakveggen til den nye sykehuskirken som en frodig himmelstige. Glassveggen blir mot korridoren inn mot Akuttmottaket, til venstre på bildet.

Kongevold og sykehusprest Aud Irene Svartvasmo forklarer at utsmykningen på glassveggen utgjør et organisk bakteppe i kirkerommet. Glassveggen rommer da både noen helt konkrete gjenkjennelige detaljer, samtidig som helheten oppfattes som et abstrakt mønster.

Torvund fram i lyset

Det blir også noe gjenbruk av og omplassering av kunst.

– Vi flytter blant annet Gunnar Torvunds verk fra gravkapellet til fondveggen, slik at den blir altertavle i den nye sykehuskirken. Slik får vi trukket et av sykehusets fineste verk mer fram i lyset og til glede for flere, forteller Svartvasmo.

Det store bildeteppet Maria og tornebusken av Rigmor Bové fra den midlertidige sykehuskirken vil erstatte Torvund i gravkapellet.

Testamentarisk gave

Takket være en raus testamentarisk gave fra en takknemlig pasient får det nye kirkerommet ny installasjon for lystenning og en døpefont med rennende vann.

Svartvasmo forklarer at inngangspartiet til kirkerommet får et livssynsåpent preg, mens de kristne symbolene samles mot nord i rommet. Tanken er at rommet skal kunne brukes både seremonielt og til ulike kulturelle arrangementer.

Plass til sykehussenger

Det er i samarbeid mellom Kirkelig kulturverksted, Preste- og diakontjenesten, Laila Kongevold og Avdeling for bygg og teknisk drift at detaljene i kirkerommet er utviklet. Blant annet bygges tre veggnisjer som man kan sette seg inn i. Kirkerommet blir noe større enn dagens midlertidige kirke og får plass til sakristi og gulvplass til to sykehussenger i tillegg til fire benkerader. Apropos gulv – det blir også i eik, såkalt stubbegulv.

– Et annet element er den spesielle overflatebehandlingen stukkalustro på et murfelt rundt altertavlen som fortsetter opp i taket. Det gjør at muren vil skinne. Vi gleder oss sånn til å vise fram rommet og å ta det i bruk, sier Aud Irene Svartvasmo.

Teknisk tegning
3D-tegning av den nye kirken. Himmelstigen skal dekke sørveggen mot E-fløyen. De religiøse elementene samles mot nord.

Kunstneren Laila Kongevold

Kongevold i Fredrikstad og arbeider med installasjoner i ulike materialer og teknikker. Er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og har siden 1997 deltatt på utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Tematisk leter hun ofte etter paradokser i krysningspunktet mellom religion, vitenskap og kunst. I høst var Kongevold første gjestekunstner i programmet REAL kunst ved Universitetet i Oslo med prosjektet «Sola i sola». Der samarbeidet hun tett med forskningsmiljøet ved Rosseland senter for solfysikk. REAL kunstner Laila Kongevold - Universitetsbiblioteket (uio.no)